Elementor AI, Filters en heel veel Containers!

3 april 2023

Over het Elementor Roadmap Event

Begin van dit jaar organiseerde Elementor voor het eerst een eigen “Roadmap Event”. Gedurende dit evenement waren er aankondigingen over nieuwe community members en de focus van Elementor in de toekomst. Alleen de echte ster van de show was natuurlijk de Roadmap. Gedurende het evenement werd aangekondigd dat er vanaf nu altijd een Roadmap beschikbaar zal zijn op de website om te zien welke ontwikkelingen we in de nabije toekomst kunnen verwachten.

De release van deze Roadmap zorgde voor een hoop transparantie tegenover Elementor gebruikers. Aangezien er veel gevraagde functies open staan richting het Elementor team, was deze roadmap meer dan welkom!

De Roadmap show van Q2

Aan het begin van de show worden gelijk een aantal interessante statistieken opgebracht. Elementor word momenteel namelijk gebruikt op meer dan 13 miljoen websites dit is 8% van het internet! De host maakt ons duidelijk dat er naar de feedback van voorgaande show geluisterd is en komt snel ter zake.

Nieuw in Elementor 3.12

Vorige week hebben wij Elementor gebruikers genoten van een flinke update die veel verandering en toevoegingen met zich meebracht. Gedurende de show kregen we een korte toelichting van deze aanpassingen.

Eindelijk een Mega Menu

Momenteel is het eindelijk mogelijk om via Elementor een Megamenu toe te voegen aan je website! Het menu is volledig te bewerken zoals alle andere elementor widgets. Oh ja en deze widgets kun je ook in het menu plaatsen! Dit brengt heel veel design mogelijkheden met zich mee en bied veel meer vrijheid dan het standaard menu dat we voorheen moesten gebruiken. Er wordt ook nog aangegeven dat we voor het menu nog meer leuke animaties kunnen verwachten in de toekomst.

Loop Alternate Template

Een functie die onze webshops veel unieker gaat maken is de Loop Alternate Template. Dit geeft ons de mogelijkheid om items binnen een product of blog overzicht verschillende looks te geven. Met deze variatie kun je specifieke producten laten uitblinken naar je bezoekers. Ook kun je de breedte van een item veranderen!

Kleine verbeteringen

  • Je kunt de iconen in een iconenlijst nu ook uitlijnen (zelfs tot op de pixel)
  • De Winkelwagen knop kan nu gebruik maken van alle custom iconen, je bent dus niet meer gebonden aan een mandje of karretje van FontAwesome

Elementor Interface Vernieuwing

Sinds de laatste update was het veel gebruikers al opgevallen dat Elementor verfrissende plannen heeft voor de Elementor Interface. Een opmerking die regelmatig voorbij komt is de toevoeging van de pastel roze knoppen en lijnen. Een verandering waar veel gebruikers niet heel enthousiast over zijn.

Toch kijkt Elementor vooruit en heeft al grootse plannen klaar staan voor de toekomst. Gedurende de show wordt een nieuwe topbar getoond, dit moet echt een centraal gebied worden voor alle acties gerelateerd aan Elementor. Hier komen onderdelen te staan als:

  • Publicatie knop
  • Zoekfunctie
  • Switcher (Makkelijk wisselen tussen verschillende onderdelen van je website en pagina’s)

De nieuwe topbar is ontworpen met ruimte voor nog meer toevoegingen in de toekomst.

Containers, Containers en Containers

Gedurende de gehele show wordt er duidelijk gepusht richting containers. Dit systeem dient een vervanger te zijn voor de traditionele pagina indeling van secties en kolommen. Er wordt benadrukt dat er nog altijd de keuze bestaat tussen containers en secties. Ondanks deze keuze duwt het Elementor team ons toch langzaam naar het gebruik van containers. Zo staat deze functionaliteit vanaf nu al standaard geactiveerd bij elke nieuwe Elementor installatie. Ook werken veel van de nieuwe onderdelen alleen met containers. Een interessante toevoeging is de CSS-grid, hiermee kun je universele styling instellen voor alle items binnen een grid.

De Roadmap van Q2

Eindelijk kijken we nu vooruit wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten, en het ziet er erg goed uit!

Nested Elements

Binnenkort kunnen we de toevoeging van een Nested Carousel verwachten. Hiermee maken we dus een carousel(of slider) volledig met de elementor editor. We bepalen dus zelf welke Elementor widgets we hier in kunnen slepen en hoe deze er uitzien.

Naast de Nested Carousel kunnen we ook een Nested Accordeon verwachten. Het idee is hierbij hetzelfde, dus we richten onze eigen accordeons en wissels in.

Beide Elementor widgets zijn meer dan welkom en zullen ook veel vrijheid bieden voor creatieve webdesigners.

Loop Filter

Een functie waar we ook al lang op wachten is nu eindelijk onderweg, namelijk een Loop Filter. Dit geeft ons de mogelijk om een filter toe te voegen aan product overzichten zonder de hulp van een extra plugin. Voor nu wordt er nog alleen maar gesproken over het filteren van categorieën en tags. Het is dus nog even afwachten hoe compleet deze functie is wanneer deze uiteindelijk beschikbaar word.

Global CSS Classes

De Global CSS Class biedt de mogelijkheid om gemakkelijk een class toe te voegen aan je Elementor widget. Je zou dus bijvoorbeeld een class kunnen aanmaken voor een schaduw effect en afgeronde hoeken. Vervolgens kun je deze class toevoegen aan ieder item op je website waardoor je consistent blijft in je styling.

Elementor AI

Last but not least! Terwijl de showhost refereert naar zijn T-shirt spreekt hij over 1 laatste verrassing. Ook Elementor volgt de huidige AI trend. Een functie die nog verder weg is dan de andere onderdelen in deze show, maar wel heel interessant. Elementor AI zal de mogelijkheid bieden om met weinig input teksten te schrijven voor elk onderdeel van je website. Door ontwikkelingen als deze kunnen we in de toekomst grote veranderingen verwachten binnen het Webdesign vak. Tot slot wordt er aan het einde van een korte trailer ook nog geteased naar AI gegeneerde afbeeldingen. Een functie die het proces wel heel makkelijk zal maken! Hoe goed dit allemaal in de praktijk zal werken is natuurlijk nog maar af te wachten, maar het is zeker reden om enthousiast te worden over de toekomst van Elementor.

Conclusie

De transparantie die Elementor toont met deze presentaties is van harte welkom. Ook laten recente updates zien dat Elementor luistert naar hun gebruikers en functies toevoegt die we nodig hebben. Wanneer we naar de toekomst kijken is er ook veel om enthousiast over te zijn. Het lijkt er op dat containers veel meer flexibiliteit geven voor nieuwe widgets en design. Het was een goede show en de toekomst van Elementor ziet er veelbelovend uit.